Kvalitní vejce má čistou, nepoškozenou a neporušenou skořápku. Skořápka nesmí být naprasklá, nebo dokonce rozbitá, znečištěná trusem, peřím, ani vaječným obsahem. Žloutek by měl být žlutý a pevný, bílek by se neměl roztékat. Vejce musí mít předepsanou hmotnost pro uvedenou hmotnostní třídu. Žloutky ani bílky by neměly obsahovat cizí tělíska, např. krevní skvrny či masové skvrny.
Třídění vajec
Vejce smějí třídit a balit pouze schválené třídírny, které mají přidělené registrační číslo. V třídírně se vejce prosvítí, všechny kusy, které neodpovídají požadavkům (viz níže), jsou vyřazeny do jakostní třídy B. Ta je určena k průmyslovému zpracování, v obchodech se nesmí nabízet. Do třídy A by se vůbec neměla dostat vejce, která obsahují masové či krevní skvrny. Také vejce znečištěná žloutkem z jiných vajec, trusem nebo jakoukoliv jinou nečistotou musí být při třídění vyřazena, neboť nečistoty na skořápce zvyšují riziko mikrobiální kontaminace obsahu.