Pomocnými zkouškami nazýváme laboratorní vyšetření vzorků masa a tukové tkáně, kterými prokazujeme případné odchylky smyslových vlastností. Při prohlídce na jatkách bývají zjišťovány nálezy, které těmito odchylkami bývají provázeny a smyslem laboratorních zkoušek je vyloučit maso se smyslovými odchylkami z lidské spotřeby. Pomocné zkoušky musí být spolehlivé a snadno proveditelné v provozních laboratořích bez zvláštních požadavků na přístrojové a laboratorní vybavení. Mezi pomocné zkoušky zařazujeme zejména zkoušky varem, pečením a škvařením, zkoušku na průkaz žlučových barviv, stanovení pH, zkoušku na přítomnost volné vody a stanovení světlosti masa (remise) a patří sem i vyšetření pohlavních orgánů poražených plemeníků. Na základě naměřených hodnot pH, remise a volné vody jsme schopni stanovit jakostní odchylky masa (PSE, DFD). Uvedené zkoušky se provádějí podle příslušné metodiky po uplynutí stanovené doby po poražení zvířete.