Všechny části zvířete včetně krve musí být ihned po porážce prohlédnuty za účelem zjištění, zda je maso poživatelné.
Prohlídka po poražení musí zahrnovat: a) vizuální prohlídku poraženého zvířete a orgánů k němu náležejících - adspekce (odchylky tvaru, barvy, symetrie, výskyt abscesů, poranění apod). b) vyšetření orgánů pohmatem, popřípadě i dělohy (považuje-li to úřední veterinární lékař za nezbytné) - palpace (změny konzistence, kvality). c) naříznutí některých orgánů a mízních uzlin, a pokud tak rozhodne úřední veterinární lékař, i naříznutí dělohy - incise. Jestliže se vizuální prohlídkou nebo vyšetřením některých orgánů pohmatem zjistí, že zvíře vykazuje změny, které by mohly způsobit kontaminaci jatečně opracovaného těla, zařízení, výrobních prostorů nebo zaměstnanců, nesmí se tyto orgány nařezávat v porážkové místnosti ani v jiné části jatek, kde by mohlo být kontaminováno čerstvé maso.
d) vyšetření na odchylky konzistence, barvy, vůně, popřípadě i chuti. Změna konzistence se vyskytuje při PSE, DFD odchylkách masa nebo při tukové degeneraci jater. Změny konzistence mívají lokální charakter, ale svědčí o generalizovaném procesu. Změny barvy jsou pozorovatelné u PSE, DFD masa, při nedostatečném vykrvení, degenerativních změnách a kumulaci barviv z potravy. Změny pachu provázejí pyémii, acetonémii, nebo jsou způsobeny aplikací léčiv. Při opožděném vykolení bývá změněný pach v břišní dutině. Za změněný pach se považuje také kančí pach.