Registrace | Přihlásit

Seminární práce: Rostlinné a živočišné tuky

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
TUKY(Lipidy)

Chemickým složením jsou tuky směsi organických esterů a to glycerolových.
Z kyselin se v tucích vyskytují hlavně kyselina MÁSELNÁ, PALMITOVÁ, STEAROVÁ, OLEJOVÁ atd.
Jsou-li mastné látky za obyčejné teploty tuhé, nazýváme je TUKY, jsou-li kapalné, nazýváme je OLEJI. Tuky(estery) se nacházejí v živočišných tucích a rostlinných olejích. Jsou nerozpustné ve vodě, ale rozpouštějí se v organických rozpouštědlech. Tuky jsou tuhé nebo polotekuté lipidy tvořené nasycenými karboxylovými kyselinami.

Tuky můžeme označit jako zdroje a zásobníky energie v naší stravě. Měli bychom dávat přednost tukům rostlinným před tuky živočišními. Jsou lépe stravitelné a neobsahují cholesterol, který je ve větší míře škodlivý. Vhodný je např. olej olivový, slunečnicový, sójový a podzemnicový.
Hodnocení (0x):