Registrace | Přihlásit

Prezentace: Technologie konzervárenství

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Technologie konzervárenství

Technologie rostlinných potravin rychle podléhajících zkáze

Zahrnuje:- tradiční zpracování ovoce a zeleniny v konzervárenských a mrazírenských provozech,
- systém přípravy hotových pokrmů,
- výrobu nealkoholických nápojů (na bázi ovocných a zeleninových šťáv).

Předběžná úprava ovoce a zeleniny
statisíce tun surovin, které převážně směřují přímo ke spotřebiteli po velmi malých úpravách (praní, třídění, balení).

Jde o každoroční produkci ovoce, zeleniny, brambor, příp. dalších plodin


Principy konzervace

Konzervace je každý úmyslný zákrok - úprava potravin, prodlužující jejich přirozenou trvanlivost (přirozená končí, nastupuje „umělá“).

Ideálně - zachovává jejich biologickou hodnotu, příp. za použití aditivních látek cíleně jejich nutriční hodnotu zvyšuje.

Zpracování rostlinných surovin v rámci konzervárenského průmyslu je typičtější sortimentem finálních výrobků a surovinou, než používanými konzervačními postupy.

I když jsou prakticky všechny metody konzervace potravin použitelné, využívají se některé jen sporadicky (efektivnost konzervace, návyky spotřebitelů apod.).
Hodnocení (0x):