Registrace | Přihlásit

Státnicové otázky: Státnicové materiály k okruhu Technologie a hygiena potravin rostlinného původu

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy Náhledy
Čaj

• listy stálezeleného keře čajovníku
• čajovník čínský, čajovník assámský, na plantážích - šlechtěné hybridní odrůdy
• pěstování - keře uspořádané v řadách, přiřezávání do výšky asi 1 m, sběr lístků začíná ve 3 letech, trvá 30 - 100 let

Pěstování

• v monzunovém klimatu v subtropickém a tropickém pásu, od hladiny moře po výšky 2500 m (kvalitnější - vyšší polohy), vyžaduje značnou vlhkost

Zpracování

• Sběr lístků - několikrát do roka
- převážně ručně -odštipováním prsty, pomocí nůžek, v Japonsku - speciální střihací kombajny
- sklízí se mladé koncové výhonky - tips (nerozvinutý koncový lístek) a 2 - 5 lístků
Hodnocení (0x):