1. Salmonella spp. Salmonely jsou významnými původci alimentárních onemocnění. Roční incidence salmonelóz se v humánní populaci pohybuje kolem 270 případů na 100 000 obyvatel.
Některé serovary vyvolávají onemocnění - výhradně u lidí a vyšších primátů, např. Salmonella Typhi a Salmonella Paratyphi A, B, C - onemocnění lidí i zvířat (druhově specifické serotypy)
Taxonomie Bakterie rodu Salmonella (čeleďEnterobacteriaceae) jsou charakterizováni následovně: Gram negativní, fakultativně anaerobní, nesporotvorné tyčinky
Biochemická aktivita - utilizace glukózy - kataláza pozitivní - oxidáza negativní - redukce nitrátů - dekarboxylace lyzinu, argininu a ornitinu - produkce sirovodíku - test s methyl-červení je pozitivní - testy Voges Proskauer a indol negativní.
Taxonomie - Jsou většinou pohyblivé, (např. S. Gallinarum je nepohyblivá) - fakultativně intracelulární patogeny - genom salmonel má velikost 4.6-4.8 MB - jeden nebo více plazmidů virulence (SSP) - schopnost tvorby biofilmu.