5. Jatky Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby stavba, uspořádání a vybavení jatek, ve kterých se poráží domácí kopytníci, vyhovovaly následujícím požadavkům. 5.1. Všeobecné podmínky pro potravinářské podniky Prostory podniku musí mít: • podlahy zhotovené z nepropustného materiálu, odolné proti vodě a hnilobě, snadno čistitelné a dezinfikovatelné. které jsou položeny tak, aby umožňovaly snadný odtok vod. Kanalizace musí být opatřena mřížkou a pachovým uzávěrem • stěny hladké, odolné a nepropustné, které jsou opatřeny světlým, omyvatelným povrchem do výše nejméně 2 m. v prostorech porážky nejméně do výše 3 m a v chladírnách a mrazírnách nejméně do výše skladovaného čerstvého masa. Spojnice mezi stěnami a podlahou musí být zaoblené • dveře z odolného, nekorodujícího materiálu, a pokud jsou ze dřeva, musí být opatřeny z obou stran hladkým a nepropustným nátěrem • odpovídající větrání a dostatečný odvod par • odpovídající přirozené nebo umělé osvětlení, které nezkresluje barvy • čistý a snadno čistitelný strop • co nejblíže pracovním místům dostatečný počet zařízení k mytí a dezinfekci nikou a k čištění nástrojů a pracovních pomůcek teplou vodou. Zařízení k mytí rukou musí mít přívod teplé a studené tekoucí vody, nebo předem smíchané vody o vhodné teplotě a musí být vybaveno prostředky k mytí. dezinfekci a hygienickému osušování rukou. Vodovodní baterie nesmí být ovladatelné rukou, předloktím ani paží - bezdotykové ovládání