Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Cvičení z Technologie potravin rostlinného původu II

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
1. Stanovení sušiny mouky
Sušina (vlhkost) mouky je velmi důležitý ukazatel jakosti, stejně jako u všech potravin. surovin a výrobků, a to zejména s pohledu udržitelnosti kvality a zdravotní nezávadnosti.
Sušina v mouce by se měla pohybovat okolo 85%, resp. vlhkost mouky by neměla přesáhnout 15%.

Princip:
Sušina (vlhkost) mouky se stanoví vážkovou metodou, po vysušení vzorku v elektrické sušárně.

Materiál:
- mouka
- hliníková vysoušečka s víkem
- elektrická sušárna
- analytické váhy

Postup:
Do čisté a zvážené hliníkové předem vysušené vysoušečky se naváží přesností 0,1 mg 10 g vzorku a následně otevřenou vysoušečku sušíme v elektrické sušičce při teplotě 130 ° C po dobu 60 min. Potom vysoušečku uzavřeme, necháme vychladnout v exsikátoru a zvážíme.
Hodnocení (0x):