Čaj je odvar z listů čajovníku čínského - Camellia sinensis L. (Thea sinensis, Bohea viridis). varieta -čínská - 2-3 m, temně zelené, malé (až 5 cm dlouhé) listy. Sklízí se až 100 let - ČINA, TIBET, JAPONSKO - assámská -14-18 m (i 20-30 m), listy větší (15-35 cm), světlejší sklízí se až 40 let, - indonéská (indočínská)- 4 ,5 - 6 m strom, něco mezi nimi. Má tmavě zelené, lesklé kožovité listy, malé bílé květy o ø 2,5 cm, plod podobný muškátovému oříšku s 1 - 3 semeny. Pěstování: pod stínícími stromy, zakryté proti intenzivnímu slunci. Nejlépe ve velmi teplém, vlhkém prostředí, teplota 10 - 29,5 °C, roční srážky 200 - 2280 mm, nadmořská výška 30-2100 m n.m.. Kombinace potřebné nadmořské výšky a vlhkosti zajišťuje pomalý růst Větší nadmořská výška - kvalitnější a výraznější nálev. Tzv. ortodoxní metoda sklizně a zpracování: sklizeň, případné zahřátí, zavadnutí, rolování, fermentace, sušení, třídění Sklizeň: -císařská - pa-ko - pe koe- P + 1(2,3,4), FF, SF, TF(fist flush, F1,2,3…..)
Zahřátí - ručně, každý list individuálně prsty přitlačen na horkou pánev, vytápěnou dřevem (Čína….), vhozen na okamžik do vroucí vody (Japonsko…) Zavadnutí - ve stínu, na slunci, <10 hodin lehké, střední, tvrdé Rolování - ruční, strojové lehké, střední, tvrdé - pro následující fermentaci, pro výrobu některého zeleného čaje (perlový čaj - Gunpowder „střelný prach“)