Registrace | Přihlásit

Prezentace: Chléb a pečivo - technologické kroky

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
SUROVINY K VÝROBĚ CHLEBA

mouka
sůl
voda
„kvásek“
další přídavky

Chemické složení mlýnských výrobků
závisí na: druhu obilí
podmínkách pěstování
stupni vymletí - oddělením klíčku a aleuronové vrstvy, odstraněním části obalů, tj. výrobou nízce vymletých světlých
mouk se ztrácejí důležité látky


Stupeň vymletí charakterizuje, kolik jedlých mlýnských výrobků se získá z obilí ( např. 75 % -75 g mouky a 25 g do otrub/100 g)
Při „vyšším“ vymletí zůstává v mouce i více bílkovin aleuronové vrstvy.
Liší se: především obsahem proteinů a balastních látek pro výživu důležitých minerálních látek obsahem vitamínů

Obsah látek a vlastnosti mlýnských výrobků závisí na tom, které části obilného zrna v mouce převládají.
Hodnocení (0x):