Podle vyhlášky 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.
Pro účely této vyhlášky se rozumí: a) cukrovinkami-potravinami jiné než čokolády a čokoládové bonbony, jejichž základní složku tvoří přírodní nebo náhradní sladidla a další složky, jimiž mohou být i kakaové součásti nebo čokoláda, a které nesplňují požadavky na čokoládu nebo čokoládové bonbony, b) karamelami-cukrovinky tvárlivé konzistence, do určité, míry žvýkavé, s různou příchutí, c) dražé-cukrovinky tužší až tvrdé konzistence s různými vložkami, s nábalem zejména cukru, d) želé -cukrovinky s konzistencí gelu, vzniklou přídavkem želírujících látek, zejména pektinu, agaru, škrobu nebo želatiny, e) marcipánem-cukrovinky polotuhé konzistence, různých tvarů, vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu cukrové moučky, popřípadě přibarvené, upravené na povrchu sypáním, zdobením či polevou. f) rahatem-škrobové želé různých tvarů obalených směsí práškového cukru a škrobu, g) tureckým medem-šlehaný cukrosirupový roztok s bílkem popř. s přídavkem suchých skořápkových plodů a tuku, h) chalvou- šlehaná kandytová hmota s pěnotvornou látkou pastovité konsistence, popř. s přídavkem suchých skořápkových plodů a tuku, lékořicovými cukrovinkami-cukrovinky ze směsi cukru, glukózového sirupu a mouky, popř. dalších surovin, jejichž charakteristickou složku tvoří výtažek z lékořice, j) fondánovými cukrovinkami - cukrovinky polotuhé až tuhé konzistence z cukerné hmoty, popř. s přídavkem dalších látek s jemnou krystalickou strukturou, k) komprimáty- cukrovinky vyráběné lisováním ochucených a obarve-ných práškovitých směsí, zejména ve tvaru čoček nebo tablet, l) žvýkačkou- cukrovinky výrazně gumovité až tažné konzistence s různými příchutěmi, m) dropsy - cukrovinky neplněné, z kandytové hmoty, složené převážně z cukrů a glukózového sirupu, různě tvarované, různé barvy a chuti, tvrdé konzistence, n) roksy- cukrovinky tvrdé konzistence podobné dropsům, ve tvaru špalíčků, tyčinek nebo lízátek, které mohou mít na průřezu barevné obrazce z ochucených kandytových hmot, o) furé- cukrovinky z kandytové hmoty, na povrchu matné, sklovité, tvrdé konzistence, obsahující uvnitř minimálně 13 % polotuhé nebo tekuté náplně, p) pěnovými cukrovinkami (marshmallow) cukrovinky lehčené, pěnovité, žvýkavé konzistence, popřípadě s jemnými částicemi směsi práškového cukru nebo škrobu a jejich kombinací.
Členění na druhy, skupiny a podskupiny - viz následující příloha č. 4