Je jedním z nejstarodávnějších a zároveň nejvíce ceněných koření na světě. Po šafránu a vanilce je třetím nejdražším kořením.
Toto prastaré koření, nejdříve užívané ve starém Egyptě, bylo známo starým Řekům i Římanům. Do Evropy se dostalo starými stezkami karavan. Velmi byl a je ceněn v Indii, je „královnou“ koření ( pepř je i ekonomicky „král“). Nejvíce se používá v Indii a na Středním Východě, ale do moučníků a pečiva se používá i v Německu, Rusku a Skandinávii.
Ve Francii a Spojených státech se vyextrahované silice používají v parfumerii.
Pravý kardamom (Elettaria cardamomum) roste v Indii na Malabarském pobřeží, jiné druhy na Srí Lance, v Mexiku , Quatemale a Vietnamu.
Jsou to vysoké ( 2-5 m) vytrvalé keře z čeledi Zázvorovitých, s podlouhle kopinatými listy a krátkými hrozny květů. Po odkvětu se vytvářejí plody - malé (5-10 mm) vejčité tobolky, obsahující 12-30 tmavohnědých aromatických semen. Sklízejí se jen ručně.
Nejběžnější jsou- celé zelené tobolky v přírodní barvě, které mohou i stárnutím zbělet, - bělené tobolky pomocí SO2, - slámově žluté Z poškozených - vyloupané tobolky - semena
Vývoz: z Indie - zelené a menší množství bělených, Quatemala a Srí Lanka - jen zelené, Tanzanie- sušené na slunci