Maso v lidské výživě • maso konzumováno víc než 15 tisíc generací
•
symbol síly, postupně pouhá součást potravy - důležité začínají být i senzorické a estetické vjemy
•
společenská stránka - manifestace společenského postavení
•
módní trendy stravování, často podporované reklamou
Maso ve výživě - zdravotní aspekty
•
zdroj plnohodnotných bílkovin - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit a musí je přijímat stravou
•
bílkoviny pro naše tělo dobře stravitelné
•
zdroj vitaminů A, B a D
•
zdroj minerálních látek, zejm. železa
•
Fe z masa je pro organismus daleko lépe využitelné než Fe z rostlinných zdrojů
Maso ve výživě - zdravotní aspekty
•
důležitost konzumace masa se mění s věkem, maso je důležité v období růstu dětí
•
dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 50 % a rakoviny konečníku o 20 % » snížit konzumaci masa na dvakrát týdně