Registrace | Přihlásit

Poznámky: Operace masné výroby

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Operace masné výroby

Cíle:
­ - dobrá, spolehlivá, vyrovnaná jakost MV
­ - dosažení předpokládané výtěžnosti

Vlivy:
­ - kvalita suroviny
­ - hygiena procesu
­ - technologická vybavenost
­ - schopnosti pracovníků
­ - vaznost masa → zrání (HM 4 dny, VM 3 dny)
­ - řetězec nízkých teplot masa (0 - 4°C, bourárny do 10°C)
­ - návaznost operací
­ - standardizace základních surovin (bourání, třídění)
­ - součet voda + bílkoviny + tuk = 99% → stanovení vody a tuku a odečet od 99 = obsah bílkovin v mase
­ - rychlé analytické metody (stanovení 15min) → úprava složek
­ - využití Federova čísla → bílkoviny : voda = 1 : 3,8

MĚLNĚNÍ MASA:
­ - řezačky
­ - kutry - mělnění i míchání masa
­ - kostkovačky → řezání syrového hřbetního sádla (obecné vložky)
­ - přímé řezání, drcení, trhání, strouhání, hnětení masa → narušení bílkovin a jejich přístup k vodě
­ - destrukce buněčných membrán, uvolnění bílkovin → vaznost díla
­ - tření (teplota by neměla překročit 14 - 16°C → teplota menší než denaturace bílkovin) → nebezpečí denaturace bílkovin → zkrácení výrobků → nesoudržnost a rozpadavost výrobků
­ - dodržování zásad → ostré nože řezaček
­ - nízká teplota masa
Hodnocení (0x):