Poznámky: Operace masné výroby
Skrýt detaily |
Oblíbený
Operace masné výroby
Cíle:
- dobrá, spolehlivá, vyrovnaná jakost MV
- dosažení předpokládané výtěžnosti
Vlivy:
- kvalita suroviny
-
hygiena procesu
-
technologická vybavenost
-
schopnosti pracovníků
-
vaznost masa → zrání (HM 4 dny, VM 3 dny)
-
řetězec nízkých teplot masa (0 - 4°C, bourárny do 10°C)
-
návaznost operací
-
standardizace základních surovin (bourání, třídění)
-
součet voda + bílkoviny + tuk = 99% → stanovení vody a tuku a odečet od 99 = obsah bílkovin v mase
-
rychlé analytické metody (stanovení 15min) → úprava složek
-
využití Federova čísla → bílkoviny : voda = 1 : 3,8
MĚLNĚNÍ MASA:
-
řezačky
-
kutry - mělnění i míchání masa
-
kostkovačky → řezání syrového hřbetního sádla (obecné vložky)
-
přímé řezání, drcení, trhání, strouhání, hnětení masa → narušení bílkovin a jejich přístup k vodě
-
destrukce buněčných membrán, uvolnění bílkovin → vaznost díla
-
tření (teplota by neměla překročit 14 - 16°C → teplota menší než denaturace bílkovin) → nebezpečí denaturace bílkovin → zkrácení výrobků → nesoudržnost a rozpadavost výrobků
-
dodržování zásad → ostré nože řezaček
-
nízká teplota masa