Produkce = hmotnost jatečně opracovaných nebo upravených těl (JOT nebo JUT) - podklad pro zpeněžení jatečních zvířat „v mase“
Spotřeba masa (kromě ryb) = ve statistikách vyjádřena „v hodnotě masa na kosti“ (hodnota JUT připadající na jednoho průměrného obyvatele státu v kg/rok)
Pro výživu = množství přijatého libového masa (odhad) - vepřové maso 50 - 60% z hodnoty JUT
Vývoj v ČR: - vrchol produkce a spotřeby masa r. 1989 (97,4kg/os/rok) a 1990 (96,5kg/os/rok) - největší snížení spotřeby r. 1991 (ekonomická reforma - liberalizace cen (o 20% pokles spotřeby hovězího masa, o 30% zvýšení ceny) - snižování až do r. 1995 (2 - 4%), mírné snížení i u vepřového a drůbežího masa - r. 1996 nárůst spotřeby o 4 - 6%, hovězí pokles o 1,6% - u hovězího masa vývoj ovlivněn nevýhodnou relací: • jakost:cena (nevyhovující texturní vlastnosti) • nedostatečná vyzrání a záměna • výskyt BSE