V historii masa rozdělujeme tkáně do 5 základních skupin: - epitelová tkáň (výstelková) - nervová tkáň - pojivová tkáň - svalová tkáň - tkáně tekutiny
EPITELOVÁ TKÁŇ - pokrývá povrch těla, vnitřních orgánů, tělních dutin - buňky nejsou prokrveny, nejsou propojeny - není mezibuněčná hmota - výživa probíhá difúzí mezi jednotlivými buňkami v jednotlivých vrstvách - nemá mezibuněčnou hmotu, buňky nasedají na sebe (jedno nebo vícevrstevný) - podle funkce - krycí, žlázový, dýchací, resorpční, smyslový, pigmentový, svalový - v mase tvoří malý podíl - při fázi výroby se odstraňuje: • paření a odštětinování prasat • paření předžaludků skotů • při zpracování střev - sdírání nebo odhleňování - získání tzv. střevní mukosy - surovina pro výrobu heparinu (střeva se používají jako obal masných výrobků)