Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Cvičení z Technologie masné produkce

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
MASO V LIDSKÉ VÝŽIVĚ
- maso konzumováno víc než 15 tisíc generací
- symbol síly, postupně pouhá součást potravy
o důležité začínají být i senzorické a estetické vjemy
- společenská stránka - manifestace společenského postavení
- módní trendy stravování, často podporované reklamou

MASO VE VÝŽIVĚ - ZDRAVOTNÍ ASPEKTY
- zdroj plnohodnotných bílkovin - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které se tělo neumí vyrobit a musí je přijímat stravou
- bílkoviny pro naše tělo dobře stravitelné
- zdroj vitamínů A, B a D
- zdroj minerálních látek, zejm. železa
- Fe z masa je pro organismus daleko lépe využitelné než Fe z rostlinných zdrojů
- důležitost konzumace masa se mění s věkem, maso je důležité v období růstu dětí
- dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 50% a rakoviny konečníku o 20% - snížit konzumaci masa na dvakrát týdně
Hodnocení (0x):