MASO V LIDSKÉ VÝŽIVĚ - maso konzumováno víc než 15 tisíc generací - symbol síly, postupně pouhá součást potravy o důležité začínají být i senzorické a estetické vjemy - společenská stránka - manifestace společenského postavení - módní trendy stravování, často podporované reklamou
MASO VE VÝŽIVĚ - ZDRAVOTNÍ ASPEKTY - zdroj plnohodnotných bílkovin - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které se tělo neumí vyrobit a musí je přijímat stravou - bílkoviny pro naše tělo dobře stravitelné - zdroj vitamínů A, B a D - zdroj minerálních látek, zejm. železa - Fe z masa je pro organismus daleko lépe využitelné než Fe z rostlinných zdrojů - důležitost konzumace masa se mění s věkem, maso je důležité v období růstu dětí - dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 50% a rakoviny konečníku o 20% - snížit konzumaci masa na dvakrát týdně