Mikrobiologie potravin je na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno vyučována v rámci bakalářského i magisterského studijního programu. Je samozřejmé, že v obou případech jsou na studenty kladeny rozdílné nároky vyplývající z různého zaměření uvedených studijních oborů. Na druhou stranu odlišnost praktické výuky mikrobiologie potravin není natolik významná, aby vyžadovala samostatné studijní materiály, zvlášť pro bakalářský a zvlášť pro magisterský studijní program. Z tohoto důvodu jsme považovaly za účelnější vytvořit jednotný studijní materiál rozdělený do dvou dílů určený primárně pro bakalářský studijní program, ale využitelný i pro studenty magisterského studijního programu.
První díl - Mikrobiologie potravin - praktická cvičení I. Obecná mikrobiologie je určen především studentům bakalářského studijního programu, kteří se s mikrobiologií setkávají poprvé a je nezbytné je alespoň v krátkosti seznámit s úplnými základy. Studenti magisterského studijního programu mohou tento díl využít jako doplňkovou literaturu k osvěžení či doplnění dříve získaných znalostí. Náplní prvního dílu jsou tedy základy obecné mikrobiologie, počínaje chodem mikrobiologické laboratoře, dále problematika kultivace mikroorganismů, jejich morfologie a biologické vlastnosti, dále biochemické a imunologické metody používané při identifikaci, konfirmaci či typizaci bakterií a metody stanovení citlivosti k antimikrobiálním látkám. V samostatné kapitole je zpracována problematika molekulárně biologických metod, zejména polymerázové řetězové reakce, jejichž znalost je pro dnešní mikrobiology naprostou nezbytností. Závěrečná kapitola je věnována stanovení bakteriálních toxinů. Nově byly do skript v příloze zařazeny detailní návody a protokoly pro vybraná praktická cvičení.