1 SYROVÉ MLÉKO (PRODUKCE, KRITÉRIA A KONTROLA JAKOSTI)
1.1 HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA PRODUKCI MLÉKA A MLEZIVA Provozovatelé potravinářských podniků, kteří vyrábějí, popřípadě svážejí syrové mléko a mlezivo, musejí zajistit splnění požadavků stanovených legislativou (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ve znění pozdějších změn (Nařízení Komise (ES) č. 1662 /2006 a dalších).
1.1.1 Dojnice · Syrové mléko a mlezivo musí pocházet od zvířat: · která nevykazují žádný příznak nakažlivé choroby přenosné mlékem a mlezivem na člověka · která jsou celkově v dobrém zdravotním stavu, nevykazují známky nákazy, která by mohla mít za následek kontaminaci mléka a mleziva, a zejména netrpí žádnou infekcí pohlavního ústrojí doprovázenou výtokem, ani enteritidou s průjmem, doprovázenou horečkou, nebo viditelným zánětem vemene · která nevykazují žádné zranění vemene, jež by mohlo mít vliv na mléko a mlezivo · kterým nebyly podány nepovolené látky či přípravky a která nebyla protiprávně ošetřena · u nichž byla v případě podání povolených přípravků či látek dodržena ochranná lhůta stanovená pro tyto přípravky a látky.