1. ODBĚR VZORKŮ MLÉKA A MLÉČNÝCH VÝROBKŮ Při odběru vzorků je nutné přihlížet ke smyslu žádaného posudku a k účelu, který je sledován. Vzorky syrového mléka se odebírají za účelem: • získání hodnot sledovaných ukazatelů a jejich využití jako podkladu pro proplácení mléka • kontroly užitkovosti dojnic • zjištění porušení mléka. Vzorky mlékárensky ošetřeného mléka a mléčných výrobků se odebírají za účelem: • cílené a mezioperační kontroly (fázové vzorky) • kontroly jakosti finálních výrobků • kontroly zdravotní nezávadnosti - bezpečnosti výrobků.
1.1. Druhy vzorků • Podle povahy: soukromé a úřední. • Podle zdroje: - čtvrťové (z mléčné žlázy) - individuální (od jedné dojnice) - bazénové (z úchovné a chladící nádrže na mléko na farmě) - cisternové (z cisterny svážející mléko do mlékárny).
1.2. Osoba provádějící odběr vzorků • musí být k této činnosti určena a prokazatelně proškolena • musí být řádně seznámena s příslušnou technikou • nesmí být postižena infekční chorobou. Osobám zainteresovaných stran musí být dána možnost účasti při provádění odběru.