Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Návody do cvičení z Technologie a hygieny mléka a mléčných výrobků

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
1. ODBĚR VZORKŮ MLÉKA A MLÉČNÝCH VÝROBKŮ
Při odběru vzorků je nutné přihlížet ke smyslu žádaného posudku a k účelu, který je sledován.
Vzorky syrového mléka se odebírají za účelem:
• získání hodnot sledovaných ukazatelů a jejich využití jako podkladu pro proplácení mléka
• kontroly užitkovosti dojnic
• zjištění porušení mléka.
Vzorky mlékárensky ošetřeného mléka a mléčných výrobků se odebírají za účelem:
• cílené a mezioperační kontroly (fázové vzorky)
• kontroly jakosti finálních výrobků
• kontroly zdravotní nezávadnosti - bezpečnosti výrobků.

1.1. Druhy vzorků
• Podle povahy: soukromé a úřední.
• Podle zdroje:
- čtvrťové (z mléčné žlázy)
- individuální (od jedné dojnice)
- bazénové (z úchovné a chladící nádrže na mléko na farmě)
- cisternové (z cisterny svážející mléko do mlékárny).

1.2. Osoba provádějící odběr vzorků
• musí být k této činnosti určena a prokazatelně proškolena
• musí být řádně seznámena s příslušnou technikou
• nesmí být postižena infekční chorobou.
Osobám zainteresovaných stran musí být dána možnost účasti při provádění odběru.
Hodnocení (0x):