Registrace | Přihlásit

Skripta: Hospodářské výpočty v gastronomii

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
1. Hodnocení úrovně výživy

To, že člověk musí zdravě jíst, aby byl odolný vůči chorobám, zajistil si celkovou práceschopnost, výkonnost a délku života už-víme z předmětu Potraviny a výživa. Z tohoto předmětu také víme, že odborníci z oblasti výživy nejsou se současným stavem úrovně výživy obyvatelstva spokojeni - respektive se strukturou a množstvím konzumované stravy.
Nato jak jsme na tom s výživou mi sami, by nám měla odpovědět tato kapitola. Jinými slovy naučíme se hodnotit vlastní jídelníček, srovnávat jej s výživovými doporučeními a vyvozovat opatření, která povedou k odstranění zjištěných nedostatků.

1.1. Výživová doporučení v číslech

Doposud jste se v Potravinách a výživě seznámili s výživovými doporučeními slovními, která nám obecně říkala, které potraviny je třeba v naší potravě omezovat, a které potraviny bychom naopak měli do naší výživy dostat ve vyšší míře. Tato doporučení měla případně obrazovou podobu - tzv. výživové pyramidy.
Nyní se seznámíme s výživovými doporučeními uváděnými v číslech - doporučenými výživovými dávkami (DVD), s kterými budeme v následující kapitole pracovat. DVD jsou vhodnější pro odborníky. Výživová doporučení se pro svoji jednoduchost hodí pro užití široké veřejnosti.
Hodnocení (0x):