Registrace | Přihlásit

Poznámky: Podmínky pro podnikání v pohostinství

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Živnostenský zákon č.455/1991 Sb. Vymezuje hostinskou činnost jako ohlašovací živnost, která spočívá v přípravě a prodeji pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž jsou prodávány.
V omezeném rozsahu, tak aby byla zachována povaha živnosti, je oprávněn podnikatel provádět tzv. doplňkový prodej. Týká se nápojů přes ulici, tabákových výrobků, provozování her, půjčování časopisů, prodeje hygienických potřeb atd. Živnostenské oprávnění se nevztahuje například na prodej nápojů pomocí automatů.

Živnostenský zákon stanoví práva a povinnosti podnikatelského subjektu. Podnikatel musí být držitelem živnostenského listu na hostinskou činnost, živnost ohlašovací - řemeslná.

Kritéria pro získání ŽL
a) odborná způsobilost - vzdělání
b) praxe, délka se odvíjí od úrovně vzdělání
c) zdravotní způsobilost - platný zdravotní průkaz

Zřízení provozovny
V případě zřízení provozovny je nutno prokázat na Živnostenském úřadě smluvní zajištění této provozovny a musí zajistit, aby provozovna byla způsobilá danému provozu.

Kolaudace provozovny musí proběhnout ve smyslu
a) Stavebního zákona č. 50 / 1976 Sb.
b) Vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1998 Sb.
c) Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ES 852
Hodnocení (0x):