Registrace | Přihlásit

Poznámky: Alimentární onemocnění způsobené konzumací masa a masných výrobků

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Alimentární nákazy a otravy
• Vznikají v souvislosti s konzumací potravin a tekutin, které byly infikovány mikroby.
• Choroboplodné zárodky pronikají do lidského organismu ústy a nacházejí se pak zejména v trávicím ústrojí.
• Vylučují se hlavně stolicí nebo močí.
• K přenosu mikroorganismů může dojít dvěma způsoby, primárním nebo sekundárním.

Primární nákaza
• Mikroorganismy se vyskytují v surovině nebo ve vodě, kterou používáme k přípravě pokrmů.
• Jde zejména o maso a vejce, obsahující mikroorganismy z nakažených zvířat

Sekundární nákaza
• Vzniká přenesením choroboplodných zárodků na potravinu během zpracování, skladování a distribuce.
• Nejčastěji vzniká křížením čistého a nečistého provozu (kontaminovaná kuchyňská prkénka, nádobí, nože, chladničky, ruce).
• Je třeba zajistit, aby se potraviny,které jsou již určeny ke konzumaci a nebudou se dále tepelně zpracovávat nesetkaly se syrovými surovinami.

1. Pro osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné - důsledně dodržovat povinnosti týkající se zdravotního stavu, osobní a provozní hygieny.
2. Pro provozovatele- zabezpečit patřičný hygienický standard provozoven, používat při výrobě i uvádění výrobků do oběhu postupy, které zajistí bezpečnost potravin a pokrmů a dodržovat příslušné právní předpisy. V oblasti znalosti ochrany veřejného zdraví provádět pravidelné proškolování osob činných při výrobě a uvádění potravin a pokrmů do oběhu.
3. Centra cestovní medicíny se musí více zaměřit na monitorování rizikového chování turistů v zahraničí a osvětou je vychovávat
4. U rizikových skupin populace je vhodné využívat preventivní očkování (pokud je dostupné)
5. Vzděláváním je vhodné vést obyvatelstvo k správným hygienickým návykům a postupům při manipulaci s potravinami a pokrmy
Hodnocení (0x):