Registrace | Přihlásit

Prezentace: Prezentace o čokoládě

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Kakao

• Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl (čteno [šokolatl]), jenž má význam hořké pití.
• Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.
• Zrna pocházejí z kakaových tobolek - bobů.
• Kakao bylo pro Aztéky posvátné jídlo a nazývali ho pokrmem bohů.

Kakaovníky

• Kakaové boby rostou na kakaovnících v oblastech Jižní, Střední Ameriky a Mexika kolem řek Amazonky a Orinoco.
• Kakaovníky neznají sezónu, jejich sezóna je prostě pořád a květy jim neopylují včelky, ale tzv. pakomáři.
• Ze semen kakaových bobů se vyrábí kakao.
• Pochází původně z Ameriky, ale dnes se vypěstují téměř tři čtvrtiny veškerého kakaa v Africe.

• Zatímco u Aztéků tvořily kakaové boby významnou součást státního pokladu, španělští korzáři je pohrdavě nazývali ovčím trusem. Přesto ale o pár století později označil známý přírodovědec Carl Linné kakao jako Theobroma cacao, tedy potravu bohů.
• Nejrozšířenější, představuje přes 90% světové produkce. Plody jsou elipsoidní, žluté; perikarp tlustý, tvrdý; semena zploštělá, trpké chuti. Roste planě v celém povodí Amazonky.

• Kakao je mayský výraz pro „pokrm bohů“. Mayové věřili, že kakaovník je božského původu.
• Rostlině se daří ve velmi teplém a vlhkém klimatu a roste tak převážně v tropických oblastech nedaleko od rovníku.
Hodnocení (0x):