Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Senzorická analýza potravin - Návody na cvičení

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Podmínky pro senzorické hodnocení se volí takové, aby se co nejvíce odstranily rušivé vlivy a zlepšila se tak přesnost stanovení a aby se dosáhlo objektivních, vzájemně srovnatelných výsledků. Tyto podmínky jsou určeny mezinárodními normami (např. ČSN ISO 8589 ze září 2008), kterými je definováno vybavení místnosti, způsob přípravy a předkládání vzorků.

Zkušební místnosti jsou navrženy tak, aby:
• senzorické hodnocení probíhalo za známých a kontrolovatelných podmínek s minimem rušivých vlivů;
• byly omezeny vlivy (psychologické faktory a fyzikální podmínky), které mohou mít vliv na lidský úsudek.

Místnost pro vlastní hodnocení (zkušební místnost) by měla být oddělena od místnosti pro přípravu vzorků a od ostatních prostor pracoviště.

Dokonalejší pracoviště tvoří většinou samostatná předsíň, aby celé pracoviště senzorické analýzy bylo izolováno od ostatních prostor budovy. Na předsíň navazuje šatna, kde hodnotitelé odloží svrchní oděv a mohou si odpočinout. Velmi vhodná je místnost sloužící k instruktážím, k diskusi po hodnocení nebo k výcviku hodnotitelů. Tato místnost je zařízena větším stolem, kde má hodnotitel dostatek místa pro vzorky, poznámkový blok či osobní počítač. Při nedostatku místa se tyto místnosti mohou sloučit. Vlastní zkušební místnost určená pro hodnocení, která je vybavena posuzovatelskými kójemi, má být umístěna tak, aby posuzující osoby byly co nejméně rušeny vnějšími vlivy (obrázek 1).
Hodnocení (0x):