1. Organické látky lidského těla: cukry: - funkce - nejrychlejší zdroj energie, tvoří asi 50% potravy - příjem - přijímány hlavně ve formě polysacharidů (brambory, rýže, pečivu) - vstřebávání - v játrech - odbourání - 1g 17kJ tuky: - funkce o rozpouštějí vitamíny o rostlinné tuky obsahují esenciální kyseliny (linolovou aj.) o zásobní látky, ochrana orgánů (ledviny) o zdroj energie (1g 39kJ) bílkoviny: - funkce: o stavba nových tkání, tvorba krvinek, růst svalů, o zdroj energie (v extrémních podmínkách), enzymy a hormony 1. Nefron: = základní stavební jednotkou ledviny (asi 1 milion) stavba: - Bowmanův váček, klubíčko, vinuté kanálky I. řádu, rovné kanálky, Henleova klička, vinuté kanálky II. řádu, sběrací kanálky funkce: - filtrace moči (170-200 l primární moči / 24 hodin) - udržování homeostázy