Registrace | Přihlásit

Přednášky: Přednášky z Koření

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Láska je koření života
» láska v životě = koření v potravě
» exotičnost a aroma koření ¨ požitek z jídla
» naplňuje vůní náš byt a „navoní i nás“
» obchod s kořením vnesl do dějin romantiku i drama v podobě dobrodružství námořních kapitánů a cestovatelů

Koření nejkrásnější maličkosti světa
» podíl na denní stravě mizivě malý ¨ kulinářské hledisko významné
» karbenátky bez pepře, bramborová kaše bez muškátu nebo jablečný závin bez skořice ????
» fascinuje člověka od dávných věků
» byla mu přisuzována i afrodiziační a čarodějná moc

Co je koření?
• poživatina - ne však potravina, ale pochutina
• definice Mezinárodní organizace pro standardizace(ISO) rozumíme kořením produkty rostlinného původu nebo jejich směsi bez cizorodých příměsí, které jsou používány k ochucování, kořenění a aromatizování potravin.
• Oxfordský anglický slovník definuje koření jako „ jednu nebo více různě silně vonných nebo aromatických látek rostlinného původu získaných z tropických rostlin a běžně používané jako kořenná přísada“.

• anglický termín spice (česky koření) pochází z latinského spicies, to znamená specifický druh, později se používalo i ve smyslu majetek nebo zboží
• č. 331/1997 se kořením rozumí částí rostlin jako kořeny, oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich části, v nezbytné míře technologicky zpracované a užívané k ovlivnění chutě a vůně potravin. U mletého koření se připouští přídavek protispékavých látek do 1% hmotnosti.
Hodnocení (0x):