Registrace | Přihlásit

Poznámky: Kořeninová paprika

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Paprika jako koření:
- Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví
- Podle posledních výzkumů má její časté používání vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév
- Podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest
- Je ceněna pro svůj vysoký obsah vitaminu C

Pěstování papriky:
- Charakteristika: na teplo i světlo náročná plodina, nemá ráda střídání teplých a studených období, ani větší výkyvy teplot mezi dnem a nocí
- Poloha: půda má být výhřevná, hlinitá až hlinitopísčitá, humozní a pH 6,0 - 7,5. vyžaduje polohy slunečné a chráněné, ne však zastíněné
- Osevní postup: nejlépe jako plodina druhé ale i první tratě
- Hnojení: pokud možno chlévský hnůj v dávce 50t/ha
o Před výsadbou průmyslová hnojiva a mikroprvky v dávce 0,5 - 0,7t/ha podle stavu půdy
o Přibližně v poměru 1,2N : 1,0 P2O5 : 1,4 K2O
o Během vegetace pravidelné přihnojování (dle potřeby) lehce rozpustnými hnojivy ( Kristalon, apod.)
- Volba a příklady odrůd - podstatná náležitost agrotechniky - záleží na odbytu a zpracovatelích
Hodnocení (0x):