Registrace | Přihlásit

Prezentace: Prezentace na téma "Výroba sladu"

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Skladování
Sila (obr. 2-3) mohou být ocelová nebo železobetonová. Z hlediska technologických požadavků vyhovují jen sila železobetonová. Skládají se z více pravoúhlých, šestibokých nebo kruhových komor, hlubokých 18-32-45m. V současné době se staví pouze železobetonová sila o půdorysu komor 4 x 4 m. Komory mohou být vybaveny tlakovým nebo sacím větráním. Některé komory jsou určeny výhradně pro skladování ječmene, jiné jen pro slad, v některých se skladuje obojí (společné dopravní cesty). Mimo těchto typicky skladových sil existují i sušicí sila, která se však dnes nestaví pro příliš vysoké náklady na provoz.

VÝROBA SLADU
druhy sladů
máčení
klíčení
hvozdění
odkličování a skladování sladu
kontrolní sladování
sladové výtažky
Cílem sladování je přeměnit ječmen na slad bohatý na enzymy a extrakt, a to za minimálních nákladů a ztrát.
Proces výroby sladu lze z hlediska jednotlivých výrobních fází rozdělit na tři úseky:
máčení
klíčení
hvozdění
Tomuto rozdělení pak odpovídají i tradiční názvy jednotlivých technologických středisek - máčírna, klíčírna a hvozd.
Máčení
Cílem máčení je zvýšit řízeným způsobem obsah vody v zrnu pro zahájení enzymatických reakcí a pro klíčení zrna, při únosné spotřebě vody odstranit splavky a lehké nečistoty, umýt zrno a ze zrna vyloužit nežádoucí látky. Máčení dnes považujeme za nejdůležitější úsek výroby sladu, který rozhoduje o jeho budoucí kvalitě.

Hodnocení (0x):