Registrace | Přihlásit

Prezentace: Chladírny a mrazírny potravin

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Chladírny a mrazírny potravin
• Chlazením a mražením
- se konzervuje a dlouhodobě uchovává celá řada surovin potravin a potravin rostlinného a živočišného původu.
• Chlazením a mražením se uchovávají
- brambory, ovoce, zelenina a potravinářské výrobky z nich.
- maso hovězí vepřové, drůbeží, tzv. na kosti i bez kosti,
- masné výrobky a řada dalších potravin, resp. potravinářských komodit.
• Je to tedy velmi důležitá potravinářská vícekomoditní technologie a technika pro dlouhodobou uchovatelnost naznačených surovin potravin a potravin.

Chladírny a mrazírny potravin
• Protagonistou - Clarence Birdseye, americký vládní zmocněnec, který v letech 1912 až 1915 zjišťoval aktuální stav divoké zvěře a ryb na Labradoru.
• Povšiml toho, že když místní usedlici lovili ryby, ony okamžitě zmrzly tzv. “na kámen“. Přímo na Labradoru Birdseye naložil svou zásobu zeleniny do soudku a nechal ji zmrznout. Tento způsob uchování zeleniny v čerstvémstavu si takto prakticky ověřil.
• Po návratu do USA založil v roce 1924 v New Yersey první továrnu na zmražené potraviny. Během pěti let vydělal na „vynálezu zmražených potravin“ tehdy fantastickou částku 22 milionu dolarů.
• V roce 1929 tuto prosperující firmu prodal a vymínil si, že nadále ponese jeho jméno a logo Birds Eye (ptačí oko).
Hodnocení (0x):