Registrace | Přihlásit

Prezentace: Prezentace na téma Tuky (Lipidy)

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Charakteristika lipidů

- Z řečtiny - lípos = tuk
- Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů nebo jejich derivátů (zmýdelnitelné lipidy)
- Důležitá součást buněk nerozpustných ve vodě, ale rozpustných v organických rozpouštědlech (etanol, chloroform, ether)

Hlavní funkce v lidském organismu

» Zdroj a rezerva energie
- Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ - relativně nejvyšší podíl vodíku z živin
- Živiny přijaté nad normu => ukládání do zásob (acylglyceroly)
- Energetické zásoby v lidském těle - 50 000 kcal
» Strukturní funkce
- Stavební komponenta biologických membrán
- Přenos podnětů - polární lipidy (nerv. tkáň až 40% lipidů)
» Ochranné funkce
- Izolace - zabraňuje ztrátám tepla a vody
- Ochrana orgánů před mechanickým poškozením

- Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích
- Vyvolávají pocit sytosti po požití
- Snižují objem stravy bohaté na energii
- Z cholesterolu se tvoří steroidní hormony

Hodnocení (0x):