Registrace
|
Přihlásit
Univerzity
Kategorie
Rozšířené vyhledávání
Mendelova univerzita v Brně
Agronomická fakulta
Prezentace: Stanovení přirozených složek potravin
Zobrazit detaily
|
Oblíbený
Voda a sušina
Obsah vody (vlhkost, sušina)
• nejčastěji sledované a nejobtížněji stanovitelné ukazatele jakosti potravin
V potravinách ve formě
• Buněčné
• Volná
• Adsorbovaná
• Vázaná na různé složky potravin
• Krystalová
• Okludovaná
Metody stanovení vody
Nepřímé:
stanovení sušiny
•vážkově
•refraktometricky
Přímé:
stanovuje se voda
• destilační metody
» elektrometrickémetody
» denzitometrickémetody
» chemickémetody (metoda dle K.Fischera)
» plynováchromatografie
» NIR spektrometrie
Klíčová slova:
voda
sušina
stanovení sušiny
refraktometrie
denzitometrie
měření spekter
instrumentace
Hodnocení (0x):