Registrace | Přihlásit

Přednášky: Jakost a zpracování živočišných produktů - Vejce

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Konzumace vajec
• historie
» pojídala se
- vejce holubů, perliček, kachen, plameňáků, pštrosů, racků, čejek
- pojídání roztlučené nebo rozmixované skořápky -prý dodává tělu a zubům vápník
» pochoutkou byla vajíčka
- leguána amerického, želv, ještěrek, mravenců
- slavnostní omeleta kuchyně francouzské kuchyně: vejce + mlíčí z kaprů
» vejce se užívají i jako kosmetický prostředek
• druhy konzumovatelných vajec
» slepičí
» kachní
» křepelčí
» pštrosí
» želví…

Význam vajec
• zvláště slepičí významná potravina
» výborné organoleptické vlastnosti
» vysoká nutriční hodnota
» široká využitelnost
- kulinární úpravy
- surovina
- polotovar
• spotřeba
» produkce konzumních vajec ve světě představovala vroce 1989 35 mil. t
- průměrná spotřeba vajec je cca 125 ks/obyv./rok
» liší se mezi chudšími zeměmi a vyspělými průmyslovými státy
- vprůmyslových zemích spotřeba nižší a klesá
- trend souvisí se zdravotnickou osvětou
- negativní dopady cholesterolu -rizikový výživový faktor
» doporučena maximální průměrná spotřeba 306 ks/obyv./rok
Hodnocení (0x):