Registrace | Přihlásit

Přednášky: Jeteloviny (leguminózy)

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Botanická charakteristika leguminóz
1. Leguminózy (jeteloviny) patří do čeledi bobovité (dříve vikvovité či motýlokvěté)
2. Jsou hmyzosnubné (entomofilní) a cizosprašné (alogamní), květy produkují nektar a pyl pro hmyzí opylovače, lákají je barvou korunních lístků a vůní
3. Většina kulturních druhů se množí pouze generativně
4. Díky tvorbě tvrdých semen mohou dlouhodobě přežívat v semenné půdní bance

Fixace vzdušného dusíku
- leguminózy žijí v symbióze k bakteriemi Rhizobium
- bakterie jsou specifické pro každý rod leguminóz
- bakterie vytváří hlízky na kořenech a fixují dusík, který poskytují rostlinám výměnou za asimiláty (cca 33 MJ/kg N)
- na 1 ha mohou poutat 150 - 300 kg N za rok (enzym nitrogenáza)
- hlavní zdroj dusíku pro výživu rostlin v systému ekologického zemědělství a v přírodních ekosystémech
- dusík je spolu s fosforem nejčastěji limitující živinou pro růst rostlin
- dusík je stavebním kamenem bílkovin (15% N), enzymů a nukleových kyselin
Hodnocení (0x):