Registrace | Přihlásit

Poznámky: Metabolismus sacharidů

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Glukosa může být z potravy přijímána:
a) Volná - např. v ovoci (hrozny) a v medu
b) chemicky vázaná - v polysacharidech a v disacharidech

- škrob - polysacharid tvořený glukosovými podjednotkami
a) Amylosa = nevětvená
b) Amylopektin = větvený

- liší sei biologickým efektem - glykemický index
- zdroje škrobu: brambory, pečivo, rýže, těstoviny, kukuřice, luštěniny

Dalšími zdroji glukosy kromě polysacharidů jsou disacharidy (sacharóza, laktosa, maltosa) Z potravy je možné dále přijímat fruktosu a galaktosu.

Vstup glukosy do buněk
-glc - výrazně polárnínemůže difundovat hydrofobní vrstvou membrán
- specifické glukosové transportéry - transmembránové bílkoviny:
a) typ GLUT 1-14 (GLUcose Transporter)
b) typ SGLT (Sodium-coupled GLucose Transporter)
Hodnocení (0x):