Registrace | Přihlásit

Vypracované otázky: Kontrolní otázky ke zkoušce z předmětu Mikrobiologie

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Důvody zájmu o mikroorganismy
(dopad mikroorganismů na lidstvo)
- mikrobiologie jako věda má své počátky spojeny se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění
- třebaže v současnosti jsou mnohé patogenní mikroorganismy pod kontrolou,
- Pro nemocné AIDS (acquired immune defficiency syndrome),
- pro pacienty s rakovinným onemocněním, jejichž imunitní systém je devastován následkem léčby
- nebo pro onemocnění patogeny s mnohonásobnou lékovou rezistencí
- mohou být mikroorganismy stále nejvážnější hrozbou …

Důvody zájmu o mikroorganismy
- mikrobiální onemocnění představuje stále hlavní příčinu úmrtí v mnoha rozvojových zemích
- jedná se o onemocnění, která se v rozvinutých zemích daří držet díky pokroku v medicíně pod kontrolou (malárie, tuberkulóza, cholera, spavá nemoc, úporná průjmová onemocnění …)
- Mikroorganismy jsou tedy stále vážnou hrozbou pro existenci lidstva
- Na druhé straně je nutno zdůraznit, že většina mikroorganismů není pro člověka nebezpečná …
- Ve skutečnosti je tomu právě naopak - většina mikroorganismů je pro existenci lidstva prospěšná …
- např. v oblasti lidského zdraví prosperují mnohamiliardová odvětví farmaceutického průmyslu produkující antibiotika

Mikroorganismy a zemědělství
- Náš celý zemědělský systém je v mnoha důležitých ohledech přímo závislý na aktivitě mikroorganismů
- Leguminózy (nodulující bakterie)
- Bakterie v zažívacím traktu přežvýkavců
- Klíčová role mikroorganismů v uzavírání koloběhů živin
- Kromě prospěšného vlivu, je nutno počítat i s ekonomickými dopady mikrobiálních onemocnění rostlin a živočichů

Mikroorganismy a potraviny
- Mikroorganismy mají významný vliv na celý potravinářský průmysl
- Jakmile jednou sklidí člověk úrodu, nastává okamžitý a přirozený atak mikroorganismů
- Průmysl konzervárenský, mrazírenský, sušení potravin …
- Ne všechny mikroorganismy mají škodlivý vliv, některé jsou dokonce záměrně vnášeny do potravin - využití při výrobě sýrů, jogurtů, zelí …
- Alkoholové kvašení při výrobě piva, vína, …
Hodnocení (0x):