Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Aditiva

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Zdroje potravinářských aditiv

Potravinářská aditiva se získávají z různých zdrojů. Podle původu se rozlišují:
a) aditiva přírodního původu, např.:
- zahušťovadla ze semen (karubin), ovoce (pektin) a mořských řas (agar),
- barviva ze semen (bixin), ovoce (anthokyany) a zeleniny (karoteny),
- okyselovadla z ovoce (kyselina vinná);
b) aditiva identická s přírodními (vyráběná synteticky nebo pomocí mikroorganismů), např.:
- antioxidanty (kyselina askorbová, tokoferoly),
- barviva (karoteny),
- okyselovadla (kyselina citrónová);
c) aditiva získávaná modifikací přírodních látek, např.:
- emulgátory (z jedlých olejů a organických kyselin),
- zahušťovadla (modifikované škroby, modifikovaná celulosa),
- sladidla (sorbitol a maltitol);
d) aditiva vyráběná synteticky, např.:
- antioxidanty (BHA, BHT),
- barviva (tartrazin, indigotin, chinolinová žluť),
- sladidla (sacharin).
Původ přídatné látky nelze z etikety výrobku, do kterého byla příslušná přídatná látka přidána, zjistit.
Hodnocení (0x):