Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Základní technologie a výrobní zařízení - mlékárny

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
A.Transport syrového mléka

K transportu syrového mléka do mléka se používají automobilové cisterny, cisternové návěsy nebo přívěsy. Cisterny jsou uzavřené nerezové nádrže většinou tvaru zploštělého ležatého válce, o objemu 2000-24000 l mléka. Bývají přepážkami rozděleny do několika oddílů. Jsou vybaveny průtokoměry popř. zařízením na automatický odběr vzorků odkapem - autosamplery.

B.Základní mlékárenské ošetření mléka
1.Příjem a třídění mléka
Množství přijatého mléka se zjišťuje měřícími objemovými čerpadly, magneticko-indukčními průtokoměry nebo podle hmotnosti - vážením na mostních vahách. Každé příjmové místo je vybaveno vakuovým čerpadlem.
2. Čištění mléka
Provádí se čištění před zpracováním pomocí filtrů a dále pak při odstřeďování na čistících a odsmetaňovacích odstředivkách.
Přijaté syrové mléko je do dalšího zpracování uchováno v zásobních (úchovných) tancích. Teplota mléka by neměla přesáhnout 10 oC.
Hodnocení (0x):