Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Zpracování ryb

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Světová produkce ryb

Celková světová produkce vodních živočichů činila v roce 1996 121,01 milionů tun. Z toho 97,85 milionů tun byla mořská produkce a 23,16 milionů tun vnitrozemská produkce. Podle WWF (World Wide Fund for Nature = Světový fond pro ochranu přírodních zdrojů) je situace vážná a 60% z 200 hospodářsky nejvýznamnějších druhů ryb je bezohledně loveno nad biologicky únosnou mez.
Středem pozornosti se stávají akvakultury, tedy chov vodních organismů včetně ryb, měkkýšů, korýšů a vodních rostlin. V současnosti je akvakultura jediným současným východiskem pro zvyšování produkce mořských i sladkovodních ryb na světě.

Rozdělení vod:

Mořská slaná voda - 3,2-3,8% NaCl
Brakická voda - směs při ústí řek do moře 0,5-3,0% NaCl
Sladká voda - max. 0,2% solí

Nejčastěji lovené druhy ryb jsou ryby sleďovité, treskovité, makrelovité, tuňáci, platýsovité, lososovité a kaprovité.
Vedlejší produkty jsou rybí moučky a čisté tuky z ryb i savců:

Velrybí olej - podkožní tuk velryb, vorvaňů…
Rybí olej
Jaterní olej - z jater treskovitých ryb, bohatý na vitaminy A a D
Hodnocení (0x):