Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Koření

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Koření jsou:
- jedná se o části rostlin jako kořeny, oddenky, kůru, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich části
- jako koření se využívá přes 200 druhů rostlin patřících do více než 30 čeledí
- nejvýznamnější druhy koření poskytují rostliny pocházející většinou z tropických oblastí Asie, Afriky a Ameriky
- v nezbytné míře jsou technologicky zpracované
- užívané k ovlivňování chuti a vůně potravin
- některé druhy koření (paprika, kurkuma) ovlivňují výrazně i barvu potravin
- některé druhy mají farmakologické účinky
- povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje vylučování trávicích šťáv (lepší využívání a vstřebávání živin,lepší stravitelnost potravin)
- zrychluje oddělování a vylučování odpadních látek z těla
- působí mírně asepticky a tišivě
- některé druhy koření obsahují dráždivé a přírodní toxické látky, které působí škodlivě
- má i antioxidační a konzervační účinky
- energetická i výživová hodnota koření je u většiny druhů prakticky nulová (vzhledem k používanému množství), proto řadíme koření mezi pochutiny
Hodnocení (0x):