Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Zpracování ryb, spotřeba ryb ve světě

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Spotřeba ryb ve světě
V EU se pohybuje průměrná spotřeba ryb okolo 22 kg/osobu/rok. V ČR je spotřeba nižší, okolo 5 kg/osobu/rok, z toho asi 1 kg připadá na sladkovodní ryby a to především v období vánočních svátků.

Chemické složení rybí svaloviny
Chemické složení rybí svaloviny je ovlivněno několika faktory, jedná se především o:
· druh ryby
· výživu
· věk
· pohlaví
· stádium pohlavního cyklu
· prostředí
· a další
Voda - 60-80 % podle obsahu tuku, stádia pohlavního cyklu a podle anatomického složení
Obsah vody ovlivňuje senzorickou hodnotu a údržnost rybího masa.
Bílkoviny - 15-20 %
Ryby mají málo pojivových bílkovin, elastin chybí úplně. To umožňuje snadnou a rychlou kulinární úpravu.
Hodnocení (0x):