Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Technologie a hygiena produkce při zpracování a význam olejnin

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
ROSTLINNÉ TUKY

Tukový průmysl produkuje výrobky nejen pro výživu obyvatelstva, ale i suroviny a pomocné látky pro jiná průmyslová odvětví.Suroviny pro výrobu rostlinných tuků představují asi 2/3
objemu veškerých surovin k výrobě tuků.
Spotřeba jedlých tuků je asi 24 kg/osobu a rok, z toho 8,6 kg tuků rostlinných.
Doporučená dávka je asi 20 kg ročně
Základní suroviny: olejniny
Podle významu: sója, slunečnice, podzemnice olejná, palma olejná, bavlník, kokosová palma, řepka olejná, olivovník,sezam indický, kukuřičné klíčky, hroznová semena.
Sója - Obsahuje do 20 % oleje, polovina připadá na kyselinu linolovou. Cenné jsou i sójové bílkoviny, využívané k výživě lidí a krmení zvířat. Pochází z Číny, patří do bobovitých.
Slunečnicová semena - Jsou velmi důležitou surovinou tukového průmyslu. Obsahují asi 35 - 40 % oleje a podíl slupek činí asi 25 %.Olej obsahuje především kyselinu linolovou.
Podzemnice olejná - Je též bobovitá rostlina. V době dozrávání se bylina skloní, plody se zanoří několik cm do půdy, kde dozrají. Vlastní jádra obsahují až 50 % oleje s převahou kyseliny olejové.
Palma olejná - Je surovinou na výrobu palmového a palmojádrového oleje. Palmový olej se získává z dužiny plodů velikosti větší švestky, seskupených do hroznů. Obsahuje převážně kyselinu olejovou a palmitovou. Palmojádrový olej se získává z jader plodů a obsahuje 50 % kyseliny laurové.
Hodnocení (0x):