Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Alimentární onemocnění

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
1. Salmonella spp.
Salmonely jsou významnými původci alimentárních onemocnění.
Roční incidence salmonelóz se v humánní populaci pohybuje kolem 270 případů na 100 000 obyvatel.

Některé serovary vyvolávají onemocnění
- výhradně u lidí a vyšších primátů, např. Salmonella Typhi a Salmonella Paratyphi A, B, C
- onemocnění lidí i zvířat (druhově specifické serotypy)

Taxonomie
Bakterie rodu Salmonella (čeleďEnterobacteriaceae) jsou charakterizováni následovně: Gram negativní, fakultativně anaerobní, nesporotvorné tyčinky

Biochemická aktivita
- utilizace glukózy
- kataláza pozitivní
- oxidáza negativní
- redukce nitrátů
- dekarboxylace lyzinu, argininu a ornitinu
- produkce sirovodíku
- test s methyl-červení je pozitivní
- testy Voges Proskauer a indol negativní.

Taxonomie
- Jsou většinou pohyblivé, (např. S. Gallinarum je nepohyblivá)
- fakultativně intracelulární patogeny
- genom salmonel má velikost 4.6-4.8 MB
- jeden nebo více plazmidů virulence (SSP)
- schopnost tvorby biofilmu.
Hodnocení (0x):