Rostlina pochází z nejjižnějšího konce Mexika, Španělé přivezli domů a do Maroka. Pak našla cestu do Maďarska, kde zdomácněla a stala se součástí mnoha pokrmů. Kolumbus psal, že axi (indiánský název pro papriku) na karibském ostrově Hispaniola byla „ostřejší než pepř“ a lidé se bez ní neobejdou a jedí je jako my jablka. Plody - lusky s přibližně stejnou délkou a šířkou - jsou typické pro celý rod.
Jako zelenina: - výborný zdroj vitamínu C ( zelené 1100 mg.kg-1, červené 1600 mg.kg-1) - obsahují ß-karoten - je aktivní při neutralizaci volných radikálů - obsahují bioflavonoidy - jsou aktivní při neutralizaci volných radikálů
- Sladké a polodlouhé papriky mají vysoký obsah vit. C., (zdravá pokožka, vazy a kosti). - Při zrání - ze zelené na červenou nebo žlutou barvu. Jíme většinou zelené, ne plně zralé, s voskovitou a těžko stravitelnou slupkou, ale zajišťující dlouhou použitelnost. - Jsou vynikající přísadou do salátů i jiných jídel, zejména když se opraží na grilu a oloupou - ztratí jen málo živin, Po ogrilování, oloupání a uvaření na pyré získáme netučnou omáčku k masu, těstovinám nebo rybám.