Registrace | Přihlásit

Prezentace: Sůl - specifikace soli

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy
Jen málo receptů se obejde bez soli
- ochucuje pokrmy
- konzervuje potraviny
- přináší tělu Na a Cl - biogenní prvky, důležité pro rovnováhu všech tělesných funkcí včetně svalové i nervové činnosti

Bývala pro stát spolehlivým zdrojem příjmů, platily se zní daně, jako dnes z prodeje alkoholu či tabáku.
- obětovala se Bohu - vzácná - Starý zákon
Staří Římané si soli vysoce cenili- vypláceli dokonce vojsku část žoldu v soli.
z angličtiny - salary - plat, salarium - solné platidlo.

Dříve se potraviny konzervovaly hlavně kuchyňskou solí. Staří Římané, jako jedni z prvních, nakládali do soli olivy, konzervovali sýry, ryby a ostatní mořské produkty. Od této doby zůstalo nakládání do soli až dodnes rozšířeným, byť se nejedná o žádnou populární konzervaci.

Sůl - na sebe poutá vodu - snižování aw - tím brání snížením vlhkosti v činnosti v potravině přítomným mikroorganismům, která je pro jejich životní projevy nezbytná.
Hodnocení (0x):