Registrace | Přihlásit

Prezentace: Prezentace z předmětu Technologie masné produkce

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy
Maso v lidské výživě
• maso konzumováno víc než 15 tisíc generací
•  symbol síly, postupně pouhá součást potravy - důležité začínají být i senzorické a estetické vjemy
•  společenská stránka - manifestace společenského postavení
•  módní trendy stravování, často podporované reklamou

Maso ve výživě - zdravotní aspekty
•  zdroj plnohodnotných bílkovin - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit a musí je přijímat stravou
•  bílkoviny pro naše tělo dobře stravitelné
•  zdroj vitaminů A, B a D
•  zdroj minerálních látek, zejm. železa
•  Fe z masa je pro organismus daleko lépe využitelné než Fe z rostlinných zdrojů

Maso ve výživě - zdravotní aspekty
• důležitost konzumace masa se mění s věkem, maso je důležité v období růstu dětí
• dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 50 % a rakoviny konečníku o 20 % » snížit konzumaci masa na dvakrát týdně
Hodnocení (0x):