Registrace | Přihlásit

Studijní materiál: Produkce mléka a technologie mléčných výrobků

Skrýt detaily | Oblíbený
Náhledy Náhledy Náhledy Náhledy
1. SLOŽENÍ MLÉKA

1.1. Mléko - definice
Z fyziologického hlediska je mléko sekret mléčné žlázy samic savců určený pro výživu novorozených mláďat. Pro mláďata savců je v prvním období života jedinou potravou. Mléko proto obsahuje složky nezbytné pro růst a vývoj mláďat (bílkoviny, tuk, sacharidy, minerální látky, vitaminy). V mléce se nachází i další látky, které plní důležité fyziologické funkce např. imunoglobuliny, antimikrobiální látky, enzymy, inhibitory enzymů, enzymy vázající proteiny a další biologicky aktivní látky (růstové faktory a hormony). Mléko je komplexní biologická tekutina, jejíž složení a fyzikálně-chemické vlastnosti jsou druhově specifické a odrážejí výživové potřeby mláďat savců (tabulka č. 1).
Hodnocení (0x):